شنبه ، 5 مهر ، 1399

کد خبر: 238   |  دفعات بازدید : 3051   |  نظرات : 0 RSS comment feed   |   نسخه چاپی   |   ارسال به دوستان

مراسم بزرگداشت عطار نیشابوری برگزار شد

30 فروردین, 1395

مراسم بزرگداشت عطار نیشابوری یکشنبه در دانشگاه سلمان فارسی کازرون برگزار شد.

در این مراسم که با حضور اساتید و دانشجویان دانشگاه برگزار شد سخنرانان به ایراد سخنرانی درباره ابعاد شخصیتی عطار پرداختند.

در این مراسم ابتدا مدیر محترم امور پژوهشی دانشگاه به ایراد سخنرانی درباره عطار پرداخت و کار بزرگ عطار را بازآفرینی فرهنگ ملی و دینی دانست. وی نقش عطار را در ادبیات بسیار بزرگ و پر رنگ دانست و یادآور شد که در غرب عطار پر آوازه است.

در ادامه این جلسه دو سخنرانی تخصصی درباره عطار ایراد شد

دکتر خیرالله محمودی عضو هیات علمی دانشگاه شیراز در مقاله خود با عنوان «نقش عقلای مجانین در منظومه های عطار» به بررسی این گروه پرداخت.

دکتر محمودی ابتدا به معرفی عطار به عنوان عارفی از سلسله کبرویه و از مریدان شیخ مجدالدین بغدادی پرداخت.

وی در ادامه اظهار داشت که عرفان و تصوف بیشتر درونگرا، فردگرا و جامعه گریز بوده است اما درباره عطار حرکت از درون گرایی به سمت برون گرایی بوده است. این حرکت از سنایی شروع، عطار آن را کامل و مولوی آن را به اوج می رساند.

عضو هیات علمی دانشگاه شیراز ادامه داد: شخصیت های داستان های عطار دو گونه هستند که یا منتقد هستند  و یا مورد انتقاد قرار می گیرندو صوفی، پادشاه و عامه مردم مورد نقد قرار می گیرند و منتقدان گروهی از آنها دیوانگان هستند که 115 داستان از داستانهای عطار مربوط به دیوانگان است.

دیوانگان چهار گروه هستند: گروه اول: مجذوب مثل اویس قرنی که حق هدایت خلق را ندارند.

2. گروهی که عقل ظاهری آنها از بین رفته و گاه در رابطه با خداوند سخنانی می گویند که حالت شطح دارد.

3.گروهی که انتقاد از جامعه و حاکمان و دیگر اقشار جامعه می کنند

4.گروه عقلاء مجانین: این گروه از آزادی درونی که همان حاکم شرع باشد و آزادی بیرونی یعنی فشارهای اجتماعی در امان بودند.

در آثار عطار بیشتر دیوانگان از گروه چهار یعنی عقلای مجانین هستند اما نکته جالب این است که عطار این شخصیت ها را در داستانهایش آگاه خطاب می کند.

یکی دیوانه ای می رفت در راه                                    یکی پرسید از او کای مرد آگاه

و جایگاه و محل زندگی انها در آثار عطار در گورستان، خرابه و پل است که هرکدام  نماد یک مفهوم است.

در آن ویرانه شد محمود یک روز                                 یکی دیوانه ای را دید در سوز

به گورستان یکی دیوانه نگریست                                بدو گفتند اندر گورها کیست

نکته قابل تامل در این داستان اینکه دیوانگان گاه بر چوبی سوار هستند و به شکل اسبی می تازند که قدرت و حاکمیت را اسبی چوبی می دانند.

یکی دیوانه بر چوبی نشسته               به تک می شد چو اسبی تنگ بسته

یکی پرسید از او کای مرد آگاه            چنین گرم از چه می تازی تو در  راه

وی افزود: عطار با استفاده از این طبقه از جامعه و حاکمیت به صورت غیر مستقیم انتقاد می کند تا از گزند فشارهای سیاسی و اجتماعی در امان باشد این طبقه که مورد انتقاد عطار است زاهدان، عابدان، پادشاهان و صوفیان هستند.

در ادامه دکتر حاجی پور عضو هیات علمی دانشگاه سلمان فارسی کازرون به ایراد سخنرانی درباره عطار و شخصیت وی پرداختند

دکتر حاجی پور ضمن معرفی عطار و ابعاد شخصیتی وی ، به معرفی آثار این شاعر بلند آوازه پرداختند. وی خصوصیات و محتوای کتابهای عطار را برشمردند و امتیازات آثار و کتابها و اشعار ایشان را یادآور شدند.