دوشنبه ، 7 مهر ، 1399
معرفی و سابقه رشته علوم کامپیوتر

علوم کامپیوتر را می توان مجموعه ای از علوم دانست که به درک انسان از کامپیوتر بعنوان یک ماشین محاسباتی و در نهایت فرآیند طراحی و ساخت آن منجر شده است. شگفت انگیزترین ویژگی علوم کامپیوتر ارتباط عمیقی است که در آن بین مسائل تکنیکی و مباحث نظری در حوزه های مختلف ریاضیات، فیزیک و زیست شناسی وجود دارد.

تلاش برای حل مساله توقف پذیری یک برنامه و تصمیم گیری در مورد آن منجر به عمیق ترین دستاوردها در منطق شده است و درک انسان را نسبت به ماهیت تصمیم ناپذیر برخی مسائل بکلی متحول ساخته است.

اساسی ترین هدف در علوم کامپیوتر، تلاش برای تعدیل پیچیدگی زمانی الگوریتم ها با استفاده از تکنیک های مختلف در ریاضیات، فیزیک و سایر حوزه های نظری است. از تلاش برای استفاده از ماهیت پر رمز و راز مکانیک کوانتوم، خصوصا مساله درهم تنیدگی برای تعدیل پیچیدگی زمانی الگوریتم های گستاخ گرفته تا استفاده از پدیده ای با نام Protein Folding و تعابیر خارق العاده ی محاسباتی آن در زیست شناسی برای طراحی الگوریتم های کارآمد در مقوله علوم کامپیوتر طبقه بندی می شوند.

بنابراین تفاوت عمده علوم کامپیوتر با مهندسی کامپیوتر، نوع نگاهی است که در آن نسبت به فرآیند محاسبه و فعالیت یک ماشین محاسباتی وجود دارد. اگر در مهندسی کامپیوتر شما بدنبال افزایش سرعت پردازنده با بهبود و ارتقاء طراحی CPU هستید در علوم کامپیوتر با این پرسش مواجه می شوید که این بهبود را تا کجا می توان ادامه داد؟ موانع تئوریک برای افزایش سرعت و ارتقاء توان محاسباتی چه هستند؟ آیا می توان محاسبات را بدون مصرف انرژی انجام داد؟

در سالهای اخیر تلاش برای عبور از مرز محاسباتی تورینگ و طراحی هایی که با نام مدل های غیر متعارف محاسباتی شناخته می شوند، نتایج شگفت انگیزی را با خود به ارمغان آورده است. شناخت دینامیک مغز انسان بعنوان یک ابر ماشین محاسباتی، طراحی فرا الگوریتم ها در هوش مصنوعی، زیست کامپیوتر ها، طراحی الگوریتم های پیشرفته برای اثبات خودکار قضایا، یادگیری ماشینی، مدل سازی و بررسی ماهیت شبکه های پیچیده ( مانند اینترنت) و طراحی پروتکل های امن انتقال اطلاعات و رمز نگاری با استفاده از عمیق ترین حقایق نظری در تئوری اعداد، همه و همه گوشه ای از این نتایج را تشکیل می دهند.

رشته علوم کامپیوتر در دانشگاه سلمان فارسی کازرون از نیمه دوم سال 89 نسبت به پذیرش دانشجو اقدام کرده است. برنامه درسی بر اساس سرفصل مصوب وزارتخانه بگونه ای طراحی شده است که امکان ادامه تحصیل دانشجو را در تمام رشته های مرتبط با مهندسی و علوم کامپیوتر فراهم آورد. بحمدالله همه دانشجویانی که موفق به کسب رتبه های برتر در دوره کارشناسی می شوند، در مقطع ارشد در دانشگاههای مطرح کشور پذیرفته شده اند و بعضا در آن مقطع نیز موفق به حفظ توفق علمی خود شده اند.

انتظار میرود فارغ التحصیلان این رشته با توجه به علاقمندی خود بتوانند در زمینه های مختلف طراحی و تحلیل الگوریتم ها، برنامه ریزی و بهینه سازی، بیوانفورماتیک، تحلیل و طراحی پروتکل های امنیتی اینترنت و سایر حوزه های مربوط به علوم و مهندسی کامپیوتر فعالیت نمایند.